Joulun tarinoita

Joulun tarinoita

Joulu lähestyy ja ihmisillä on taas, toivottavasti, aikaa olla yhdessä. Parhaassa tapauksessa mukana yhteisessä joulunvietossa on useampia sukupolvia, ja tarjoutuu mahdollisuus kertoa tarinoita menneeltä ajalta.

Ruutuaika kuuluu nykyiseen jouluun ja sitä kehityksen kulkua tuskin pystymme muuttamaan. Ovathan monet perinteiset joulun ohjelmat kuten rakastettu Lumiukko jo ylisukupolvista perinnettä itsessään. Ehkä jouluun mahtuu kuitenkin hetki myös tarinalle. Ainakin lapsiperheissä se on parasta ajoittaa ennen pukin tuloa, koska tämän jälkeen joulun pääasia eli lahjat vievät päähuomion.

Jouluevankeliumi

Monissa kristillistä joulua viettävissä perheissä jouluevankeliumin lukeminen ennen ateriaa on tärkeä perinne. Koulun joulujuhlaan evankeliumin näytteleminen ei kaikissa oppilaitoksissa enää kuulu.

Luukkaan evankeliumin voi lukea suoraan raamatusta, mutta Marian ja Joosefin tarinan saa kertoa myös vapaamuotoisesti. Jouluevankeliumi on käännetty myös useille murteille. Mukana tehosteina voi olla miniatyyreja tai piirroksia ja hetkestä voi siten tehdä nykytermein osallistavan. Lapset saattavat kysyä kiperiäkin kysymyksiä.

Maallistuneemmat perheet saattavat hieman karsastaa tapaa liian uskovaisena. Evankeliumin lukeminen ei kuitenkaan vaadi mitään puhdasoppisuutta, vaan sen voi nähdä osana joulunajan monipuolista kulttuuriperintöä.

Pukit ja tontut

Tuoreempaa, maallisempaa joulun tarinaperinnettä ovat kertomukset joulupukista ja tämän tontuista. Pukki ja muut joulun hahmot ovat nykymuodossaan kuitenkin eräänlainen kokoelma perinnettä eri aikakausilta.

Monelle saattaa olla tuttu Pyhän Nikolauksen hahmo. Tämän pyhimyksen muistopäivää vietetään Suomen itsenäisyyspäivänä eli 6.12. Joulupukkiin hänet yhdistää tarina jonka mukaan hän heitti yöllä pussilliset kultarahoja kolmelle köyhän perheen tytölle.

Nikolauksella oli monta roolia, mutta keskiajan Euroopassa hänet tunnettiin lasten suojelijana. Alunperin lahjoja jaettiinkin hänen muistopäivänsä kunniaksi. Nikolauksen piispanasusta arvellaan periytyvän myös nykyisen joulupukin punainen nuttu ja lakki.

Suomessa vanhastaan pukit olivat nuoria miehiä jotka kiertelivät kekrinä ja nuutinpäivänä pukeutuneina pelottaviksi sarvipäiksi. He kärttivät ennen kaikkea alkoholia, mutta saattoivat myös jakaa pieniä lahjoja.

Nykyaikaiseen taas ”Coca-cola”-pukkiin on tullut vaikutteita myös Amerikasta ja lukuisista jouluelokuvista ja piirretyistä.

Omat muistelot

Jouluun kuuluu olennaisesti myös menneiden joulupyhien muistot. Monelle aikuiselle tärkeintä joulussa onkin nostalginen tunnelma. Vähiin käyvät monessa perheessä ne jotka vielä osaavat omakohtaisesti tarinoida esimerkiksi sota-aikojen tai pulavuosien joulunvietosta.

Modernimmatkin muistot kelpaavat kuitenkin hyvin. Lapsille voi olla hyvinkin kiehtovaa kuullaa esimerkiksi takavuosien leluista ja leikeistä.

Vastaa